Over Cees

In 1950 werd ik geboren in Haarlem en in 1957 verhuisde ons gezin naar Eindhoven. Op 18-jarige leeftijd was ik blij de schoolbanken te kunnen verlaten en ging ik in Amsterdam naar de politieschool. In 1974 keerde ik terug naar het Brabantse land en ging in Helmond aan het werk. Ik heb de regio niet meer verlaten en woon en werk nu als beeldhouwer in Aarle-Rixtel.

Van jongs af aan heb ik grote affiniteit met materialen, die een zekere duurzaamheid, soliditeit en kracht uitstralen, zoals steen, hardhout, staal en dergelijke. Als kind al keek ik bij het bezichtigen van een kerk of een ander oud gebouw meer naar het gebruikte marmer en hardsteen, dan naar de betekenis en architectuur ervan.

In de loop van de jaren ging ik mij interesseren voor kunst. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar driedimensionaal werk. Stukken met een zekere monumentaliteit spreken mij zeer aan.

Het was aanvankelijk het ambacht van de steenhouwer dat mij aanspoorde zelf de beitel ter hand te nemen. Door veel te hakken in verschillende steensoorten werd mij duidelijk, dat hardere soorten, zoals marmer, arduin en graniet, mij beter liggen. En zo is de drang naar ontdekking, vorming en creatie ontstaan.

De maatschappij in al haar facetten is zo complex en zo veelzijdig, dat de mens en zijn omgeving een onuitputtelijke inspiratiebron voor mij vormen. Alles wat groeit en bloeit, leeft en beweegt blijft boeien en uitdagen.

Als beeldhouwer ben ik volledig autodidact en volg mijn eigen gevoel en ervaring. Voor mij is een beeld geslaagd, als het bij de kijker iets van een emotie losmaakt.

3w Media